Operatia de abdominoplstie este interventia prin care se reduce grasimea şi se intareste peretele abdominal. Operaţia implică înlăturarea pielii şi a ţesutului adipos de la nivelul abdomenului. Acest gen de operaţie este cerut de obicei de către persoanele care s-au îngrăşat excesiv, iar elasticitatea pielii este depăşită prin cantitatea mare de grăsime astfel că se formează un “sort”, sau de către persoanele care au slăbit brusc, iar excesul de piele atârnă spre zona pubiana, fiind inestetic şi incomod.

Abdominoplastia completă – în care disecţia se va face până la apendicele xifoid (sub coaste), se va întări musculatura abdominală şi se va reaşeza ombilicul este necesara atunci când gradul de piele şi grăsime în exces este mare sau foarte mare şi este nevoie de o întindere cât mai bună, de întărirea musculaturii.

Abdominoplastia reprezinta o interventie de chirurgie estetica prin care se obtine un abdomen mai plat prin indepartarea excesului de piele si de tesut adipos, care de cele mai multe ori ajunge sa atarne peste pube sau chiar organele genitale. Aceasta laxitate, aceasta “cadere” a tesuturilor este determinata de cresterea excesiva in greutate sau din contra de o slabire rapida. Sarcinile mari sau multiple pot genera si ele astfel de probleme si de obicei sunt insotite de slabirea si dehiscenta musculatusii abdominale si de aparitia vergeturilor, aspecte ce se vor corecta in timpul acestei interventii. In cazul abdominoplastiei, in cadrul examenului local vi se va explica pozitionarea viitoarelor cicatrici astfel incat acestea sa poata fi acoperite cu usurinta de costumul de baie. De asemenea va fi apreciata oportunitatea efectuarii unei lipoaspiratii in vederea indepartarii unor depozite adipoase ce nu se pot corecta prin abdominoplastie.

Abdominoplastia reprezinta o interventie chirurgicala importanta si se realizeaza exclusiv sub anestezie generala.

Prin operatia de abdominoplastie (ce consta in general intr-o incizie trasata de la o spina iliaca la alta plasata astfel incat sa poata fi acoperita cu usurinta), se realizeaza indepartarea excesului tegumenta si adipos, intarirea si remodelarea musculaturii abdominale, intinderea pielii restante si repozitionarea ombilicului. Rezultatele importante si eveidente ale abdominoplastiei sunt:
– Eliminarea “sortului” cutaneo-adipos
– Intarirea si aplatizarea musculaturii abdominale
– Eliminarea vergeturilor din etajul inferior al abdomenului
– Repozitionarea si remodelarea ombilicului
– Remodelarea regiunii pubiene

Desi este considerata o interventie majora a chirurgiei plastice, efectuata corect si in conditii operatorii adecvate abdominoplastia nu este urmata in general de complicatii. Infectia, hematomul, desfacerea suturilor sunt rare. Mai frecvent intalnite sunt seroamele si necroza partilor moi in zona inferioara a operatiei. Pentru prevenirea sau rezolvarea acestor complicatii veti urma indicatiile pre si postoperatorii ale chirurgului plastician.

Abdominoplastia intră în categoria operaţiilor mari din cadrul chirurgiei estetice, dar atunci când este necesară, nu poate fi înlocuită de alte operaţii sau proceduri.