Urechile decolate (urechi clapauge) pot avea un efect demoralizator atat asupra unui copil dar si asupra unui adult. Operatia de otoplastie se adreseaza femeilor si barbatilor care sunt nemultumiti de aspectul urechilor lor iar interventia poate fi efectuata la orice varsta. Efectul postoperator este permanent iar urechile nu revin la pozitia initiala.Scopul chirurgiei plastice in procedura otoplastiei este de-a plasa pavilionul urechii cat mai aproape de partea laterala a capului.

Interventia chirurgicala de otoplastie se realizeaza prin remodelarea cartilajului auricular si ancorarea lui pentru a apropia urechile de cap. Sutura se face cu fire neresorbabile pentru a mentine permanent noua pozitionare. Inciziile rezultate sunt pe fata posterioara a urechii si sunt mascate.

Operatia se efectueaza sub anestezie generala, in special in cazul copiilor, deoarece este cea mai sigura si asigura confort operator echipei chirurgicale.

Timpul necesar pentru efectuarea otoplastiei depinde de mai multi factori incluzind abordul chirurgical, complexitatea operatiei, anatomia pacientului/ei, tipul anesteziei. Cele mai multe otoplastii nu necesita zile de spitalizare postoperatorie, pacientii putand pleca acasa la cateva ore dupa operatie, dar in cazul copiilor care au beneficiat de anestezie generala sunt indicate 1-2 zile de spitalizare pentru a ramane dupa operatie sub observarea personalului medico-chirurgical de specialitate.

Cateva posibile complicatii ale operatiei de otoplastie ce pot aparea in urma interventiei: sangerare, hematom, infectie sau alergie la anestezic. Efectele postoperatorii se manifesta prin umflaturi ale urechii, ce dispar dupa cateva zile si dureri de intensitate redusa.