Situația ca o femeie să dorească schimbarea implantelor nu se datorează, în general, faptului că cineva a greșit sau pentru că intervenția inițiala a fost incorect realizată. Această stare poate fi mai degraba considerată o normalitate datorată evoluției și modificării corpului uman în timp, implicit și a țesuturilor regiunii sânilor care „acoperă implantul”. Sarcinile, vârsta, diete nepotrivite, variații importante ale greutății, fumatul, stilul de viață, toate acestea, din fericire nu ca regulă, pot duce de fapt la o lărgire a dimensiunii „buzunarului”  creat inițial pentru introducerea implantului. Lărgire însoțita de o scădere a grosimii, elasticității și densității țesuturilor sânului, ce conferă acoperirea implantului și sunt responsabile de calitatea rezultatului. Aceste modificări ireversibile nu schimbă însă așteptările pacientei de a avea un sân care „să arate frumos, să se simtă bine la atingere”.

Motivele „tehnice” generale în care se impune sau este solicitată schimbarea implantelor pot fi ruperea protezei sau existenta unui implant de tip vechi, ce trebuie inlocuit. Urmeaza apoi situatiile in care există dorința unui volum mai mare, ce nu a putut fi obținut la prima intervenție din lipsa de tesut suficient al pacientei. Sau, scade gradul de satisfacție al pacientei în ceea ce priveste modificările apărute la nivelul sânilor după naștere, slăbiri sau îngrășări rapide sau prin însăși trecerea timpului.

Majoritatea pacientelor ce solicită schimbarea implantelor mamare nu prezintă niciun fel de complicație propriu-zisă dar consideră că aspectul actual nesatisfăcător este datorat vechilor implante și că schimbarea acestora cu unele noi și eventual „un pic mai mari” ar rezolva motivul sau motivele ce le-au determinat să se prezinte la  consultație.

Acumularea de experiență în astfel de cazuri arată că schimbarea implantelor nu trebuie înțeleasă simplist. Spre deosebire de o primă intervenție de implant mamar, la care în prezent reușim obținerea unor rezultate previzibil reușite chiar daca „stofa pacientei” nu este  ideală, chirurgia secundară reușită a sanilor presupune în majoritatea cazurilor nu numai schimbarea implantelor mamare (ca mărime și ca formă) ci și modelarea într-un mod mult mai personalizat, în fiecare caz în parte, a țesuturilor de care dispunem în acel moment, în sensul de a modifica, repoziționa, strâmtora într-un loc sau a lărgi în altul vechiul buzunar, de a crea un nou buzunar, de a completa intervenția asupra unor țesuturi musculare sau faciale deja operate, și nu în puține cazuri, de a repoziționa întregul sân prin intervenții adiționale cum ar fi liftingul mamar sau de a crește acoperirea implantului  prin transferul unor mici cantități de grăsime la nivelul sânului.